diabetisch coma


diabetisch coma 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

toestand van volledige bewusteloosheid die wordt veroorzaakt door een veel te hoge bloedsuikerspiegel bij iemand met diabetes (suikerziekte)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een diabetisch coma…

is een coma; is een aandoening

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een toestand van volledige bewusteloosheid
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door een zeer hoge bloedsuikerspiegel, vaak bij mensen die aan diabetes type 2 lijden
  • [Bijverschijnsel] wordt bij een hyperglykemisch coma gekenmerkt door een zoeteappeltjesgeur (aceton) in de adem en door een kussmaulademhaling: een zeer diepe ademhaling die een dreigende verzuring moet tegengaan en die aan hyperventilatie doet denken
  • [Onderscheid of tegenstelling] komt minder vaak voor dan een hypoglykemisch(e) coma, waarbij de bloedsuikerspiegel juist te laag is

Algemene voorbeelden


Voor de eerstehulper is het belangrijk typische verschijnselen van een hyperglykemie in een vroeg stadium te onderkennen, vooral ook omdat een diabetisch coma snel kan volgen, en daardoor de medische problemen alleen maar groter worden en uiteindelijk fataal zijn als er geen behandeling op volgt.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/161873-eerste-hulp-bij-hypoglykemie-en-hyperglykemie.html

Hoe ontstaat een diabetisch coma en wat zijn de verschijnselen? Deze toestand van bewusteloosheid (coma) ontstaat wanneer de diabeet vergeet insuline te spuiten of tabletten in te nemen, het niet zo nauw neemt met de voedingsadviezen of wanneer er een infectie of andere ziekte in het spel is. De bloedsuiker stijgt erg sterk (hyperglykemie) en de urine bevat veel suiker.

http://www.diabetesforum.be/diabetes-complicaties/1623-hoe-ontstaat-diabetisch-coma-wat-zijn-verschijnselen.html

De kussmaul-ademhaling is karakteristiek bij een diabetisch coma als gevolg van hyperglykemie. Voor de eerstehulper is het belangrijk typische verschijnselen van een hyperglykemie in een vroeg stadium te onderkennen, vooral ook omdat een diabetisch coma snel kan volgen, en daardoor de medische problemen alleen maar groter worden en uiteindelijk fataal zijn als er geen behandeling op volgt.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/161873-eerste-hulp-bij-hypoglykemie-en-hyperglykemie.html

Zes op de tien kinderen met diabetes zitten op een school waarvan het personeel niets van hun ziekte weet. [...]. Onjuiste behandeling van deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben: als bloedsuiker bijvoorbeeld te hoog is, kan een kind concentratieproblemen krijgen en in het ergste geval in diabetisch coma raken.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kind-met-diabetes-probleem-voor-school~be6f351ad/,

Dankzij de verbeterde behandelingsmethoden komt het diabetisch coma echter nog maar zelden voor. Een diabetisch (of hyperglykemisch) coma ontstaat zelden binnen enkele uren.

https://www.jdrf.nl/101-vragen-over-type-1-diabetes-deel-4/